On Sale Now!! Shop Now

5 PETUA ELAK ANAK MERAGAM SUPAYA IBU AYAH SENTIASA TENANG

⁉️5 TIPS ELAK ANAK MERAGAM⁉️

Anak tiba-tiba meragam? Aduh stress, 😌 tadi sebelum keluar okay je kan. Ni dah kenapa pulak 😫.

Okay Meh #MummyD share sikit tips yang Mommy Daddy boleh cuba ya. Kalau ada tips lain, boleh share di komen jugak nanti 😉

PASTIKAN MEREKA CUKUP TIDUR

Waktu tidur anak2 lebih daripada kita yang dewasa, so pastikan waktu tidur mereka tu cukup. Jangan kita pentingkan diri sendiri nak anak je ikut waktu kita ya.

SIKAP KITA SEBAGAI IBU BAPA
Perasan ke perasan, kalau mood kita tak elok, secara tak langsung tempias kat anak-anak? Kalau mood kita baik & OK pada hari tersebut, InsyaAllah baik jugaklah kelakuan dan tingkah laku anak-anak.

MASA BERMAIN TAK MENCUKUPI
Lumrah kanak2, mereka suka bermain. Bermain boleh meransang otak mereka untuk menjadi lebih bijak & dapat kembangkan pelbagai skil baru cth: berkawan, bersosial & explore ilmu baru.
Percayalah, masa bermain yang tidak mencukupi untuk hari tersebut boleh menyebabkan anak kita menjadi kuat meragam. So jadual Mommy Daddy tu pastikan ada waktu bermain untuk anak2 yaa!

JADUAL TERLALU PADAT
Sedar ke sedar, kadang kita terlepas pandang perkara ni, secara tak sengaja, kita selalu ada terlalu banyak aktiviti dalam satu hari.
Disebabkan tu, anak tak dapat rehat yang cukup sampai mengganggu emosi mereka.

PERSEKITARAN & SUASANA BARU
Anak kita yang mungkin dah biasa tinggal & suka bermain kat rumah, akan kurang rasa selesa bila berjalan di tempat baru.
So tips dia, sebelum pergi ke satu tempat, cerita & beritahu dulu anak2, boleh tunjukkan mereka gambar2 menarik tempat yang akan di lawati nanti.
.

.

Join channel Telegram kami https://t.me/darwishrichdesign untuk Dekatkan Jarak Kita💖

.

Mommy Daddy dah baca? Jangan lupa sebarkan moga sama-sama memberi bermanfaat, LIKE & SHARE.

.

.

#darwishrichdesign #drd #bajucomelbaby #ilovemysolehboy #parentingshorttips #tipsibubapa #tipsatasianakmeragam



Older post Newer post