icon-search
icon-search

TERTINGGAL ANAK DALAM KERETA. ANGKARA FORGOTTEN BABY SYNDROME (FBS)

Pakar psychology dah jelaskan memang wujud keadaan kekangan memori, dan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja!

.

Kalau nak jelaskan secara saintifik tentang macam mana otal berfungsi dengan memori kita, memang semua akan scroll sepi je entry ni. Tapi MummyD nak bagi contoh situasi yang selalu berlaku kat kita.

.

Setiap hari, kita kan selalu buat sesuatu yang berulang, contoh, pegi kerja balik kerja, guna jalan yang samaaaa je. Ni waze boleh turn off je kan. Fungsi ni dikawal oleh motor cortex (minda bawah sedar).

.

Contoh, satu hari, nak balik dari kerja sepatutnya kita kena singgah ke kedai nak beli barang, yang ini dikawal oleh hippocampus (minda sedar). Tapi on the way balik tu, senang lenang je terus sampai rumah sebab, motor cortex tadi ambik alih tugas. Dah lupa hal nak singgah beli barang tadi. Barang penting pulak tu. Pernah terjadi?

.

Banyak lagi situasi sama kita lalui tanpa kita sedari. Cuma tak jadi isu sebab tak libatkan nyawa.

.

Otak ada kapasiti yang limited. Bila otak dah register proses yang rutin, ia mungkin akan ketepikan benda yang AD-HOC.

.

Dalam kes ni, 'minda bawah sedar' tu bersaing dengan 'minda sedar' tu. Same thing happended with parents yang mengalami FBS. Ingat! Situasi yang sama boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Ia bukan sebab sakit mental atau apa, ia adalah struktur otak yang dicipta Allah.

.

Sedikit fakta untuk panduan kita:

✎ Strok Haba boleh berlaku pada suhu 40 darjah celcius. Kematian boleh berlaku pada 42 darjah celcius.

✎ "Suhu di dalam kereta boleh naik 20 darjah dalam 10 minit, walaupun ketika kereta berada di tempat teduh, tingkap ke bawah, suhu luar kereta serendah 57 darjah.-"Persatuan Keselamatan Jalan Raya Lebuhraya Kebangsaan.

.

Moga kita tidak juga putus berdoa agar Allah pelihara. Mommy Daddy dah baca? Kongsikan moga bermanfaat.

.

Join channel Telegram kami https://t.me/darwishrichdesign untuk Dekatkan Jarak Kita💖


.#darwishrichdesign #drd #tipsparenting

Love, 

Mummy D



Older post Newer post

Your Cart

Your cart is currently empty.

Continue browsing here.