MummyD's Blog

SEKECIL 2 TAHUN. CARA NI BOLEH BOOST SELF-CONFIDENCE AND RESPONSIBILITY ANAK

Mummy D

Didik anak dengan konsep arah positif; hormati anak-anak sebagai makhluk yang berfikir. Nak bentuk aqidah, iman, cintakan agama serta akhlak mulia?? Buat konsep ni pada anak. Ajak anak berfikir dan memilih.Macam mana tu Mummy D? Begini, sentiasa kait

Read more →


ATASI ANAK KETAGIH GAJET

Mummy D

Mummy D nak share aktiviti yang boleh atasi ketagihan TV anak-anak. Simple je dear. Pakai bahan-bahan murah je pun. Jom tengok. Jangan lupa cuba tau. Janji ke janji?? Join channel Telegram kami https://t.me/darwishrichdesign untuk

Read more →


TIPS TURUNKAN SUHU BILA ANAK DEMAM YANG IBU BAPA WAJIB TAHU

Love, Mummy D

Kerisauan terbesar ibu bapa adalah bila anak demam  Sebenarnya, demam tu tandanya, sistem antibodi badan berfungsi dengan baik ya. Cuma kalau terlalu panas akan effect ke saraf dan otak.Jadi, PENTING SANGAT setiap ibu bapa ada ilmu untuk tu

Read more →


APA NAK BUAT KALAU PRODUCTION SUSU IBU MENURUN??

Mummy D

Jom cuba 5 tips ni.1. Minum air suam 3 Liter sehari. 88% kandungan susu ibu adalah air.2. Cuba pam lain. Kadang tu, pam tak sesuai ganggu mood mommy kan. Bila mood tak okay, ha, susah badan nak dihasilkan.3. Sentiasa positif. Bila banyak, gembiralah,

Read more →


Ayah Bukan Sekadar Mencari Rezeki

Mummy D

Ya, langsung tak dinafikan pentingnya tugas ayah mencari rezeki. Moga Allah memberkati para ayah yang bersusah payah demi membesarkan anak anak tercinta..Tetapi biasa juga kita dengar, tugas mendidik adalah tugas ibu. Jadi ayah akan melepaskan 100% t

Read more →


TIPS #1 UNTUK BERHENTI TENGKING ANAK

Mummy D

Siapa ingat MummyD sharing sebelum ni tentang BAHAYA KALAU TENGKING ANAK?.Lupe lettew, haa takpe Klik sini tengok http://bit.ly/bahayatengking.Dah baca? Bahaya kan kesan dia? Kita tak naklah sampai macam tu sekali, kesan dia tu akan jejaskan per

Read more →


9 Kelebihan Bermain Bubbles (Buih)

Mummy D

Nampak memang FUN. Dari baby, kakak, abang, mama dan papa suka main Giant Bubble dan bubble biasa kecik-kecik meriah tu. Dan ingat Allah jadikan sesuatu tanpa sia-sia. Ini Mummy D nak share 9 kelebihan bermain bubble untuk anak-anak. 1. Fine Mot

Read more →


5 TIPS ATASI PENGURANGAN SUSU IBU

MummyD

susu ibu

Read more →


BERKOMUNIKASI CARA RASULULLAH

Mummy D

Rasulullah tak pernah pukul / rotan / kurung / ikat / meninggikan suara pada pasangan dan anak-anak. Baginda bijak gunakan kemahiran komunikasi dan tak cakap lepas, guna ayat yang berhemah untuk selesaikan sebarang konflik dan stress. ..Sebab, k

Read more →


TIPS UNTUK ANAK DENGAR KATA -Part 4

Mummy D

PART IV-ANAK DENGAR KATA?Janji ditepati. Apa jua janji termasuk hukuman. Penting ni tau.Cara nak ajar anak baik buruk dari kecik ni lah. Kalau anak misbehaved, buat ground rules. Dan kena KONSISTEN. Kalau salah tetap salah. Denda tetap denda. Kalau h

Read more →


TIPS UNTUK ANAK DENGAR KATA -Part 3

Mummy D

Part III-ANAK DENGAR KATAWujudkan rasa diberi kuasa pilih apa yang anak mahukan. Macam mana tu? ..Senang je. Bila bagi arahan kat anak tu, jangan macam dictator main tunjuk-tunjuk je. Bagi mereka pilihan nak buat mana satu dulu. Bukan beri pilhan nak

Read more →


TIPS UNTUK ANAK DENGAR KATA -Part 2

Mummy D

Part II - ANAK DENGAR KATA Teknik Re-frame. Apa tu? Teruskan membaca. Tukar ayat negative kepada ayat positif. Macam mana? Contohnya macam ni. Anak pukul kazen dia. Paling common otometik kita memang akan cakap “Jangan pukul!”.

Read more →


TIPS UNTUK ANAK DENGAR KATA -Part 1

MummyD

TIPS PARENTING: Tips untuk anak dengar kata.

Read more →


TERMA & SYARAT DROPSHIP DARWISH RICH DESIGN (DRD)®️

Mummy D

Dropshipping program, Dropship baju kanak-kanak, dropship baju baby, Dropship Raya, Dropship wanted

Read more →


JUBAH ATAU KURTA SEDONDON BAPA ANAK RAYA NI?

Mummy D

jubah dewasa, jubah sedondon anak ayah, kurta sedondon, kurta dewasa, kurta set anak ayah, jubah set anak ayah

Read more →


Get along with Darwichrichdesign

Mummy D

Why kids' jubah & kurta must be boring? They deserved to be styled in colorful outfit, agree?Hence, we brought to you, our colorful collection of Muslim Kids Apparels with the finest fabrics handpicked by our own Lady Boss (Mummy Darwish) an

Read more →