On Sale Now!! Shop Now

Growing Pain di Kalangan Kanak-kanak

PERNAH TAK ANAK MOMMY MENGADU SAKIT KAKI, LENGUH-LENGUH? EH MACAM ORANG TUA PULAK.
.
.
Kadang-kadang anak bangun tengah malam mengadu sakit di bahagian kaki dan rasa lega bila mommy massage kaki dia.
.
.
Terdapat istilah “Growing Pain” yang menjelaskan situasi ini. Biasanya ia berlaku pada anak umur 3-12 tahun.
.
.
Selalunya bahagian yang sakit tu kat bahagian peha, betis dan belakang lutut. Tempat otot-otot yang sangat aktif.
.
.
Menurut kidshealth.org, “growing pain” hanya rasa lenguh-lenguh camtu. Bila tekan, anak akan rasa lega, bukan sakit. Dan ia bukan la sakit di bahagian sendi. Ingat ni tau mommy daddy.
.
.
Dan mommy daddy jangan risau, ia berlaku pada kebanyakkan kanak-kanak yang sensitif dengan kesakitan, dan benda ni adalah normal.
.
.
Cara nak legakan, just sapu apa-apa minyak atau cream sesuai dan massage lembut kaki anak.
.
.
Semoga bermanfaat. Sila la share kot ada mommy daddy yang tengah massage kaki anak dengan hati yang risau boleh la tenang sikit bila tau ni
.
.
Join channel Telegram kami https://t.me/darwishrichdesign untuk Dekatkan Jarak Kita💖

.
Mommy Daddy dah baca? Jangan lupa sebarkan moga sama-sama memberi bermanfaat, LIKE & SHARE.

#darwishrichdesign
#drd
#bajucomelbaby
#ilovemysolehboy #parentingohsemdrd #MummyD



Older post Newer post